top of page

Karantina Günlerinde

Evden Çalışma ve SWOT Analizi

                  Korona virüs salgınının en tehlikeli olduğu ve evden çıkma yasaklarının dahi yaşandığı günlerde, sayısız işletme artık tamamen uzaktan çalışma şekline dönmek zorunda kaldı/kalıyor. Son yıllar da dünyada ve ülkemizde bir çok firma; uzaktan , evden ve esnek çalışma gibi mesai modelleri uygulamaktadırlar. Dünya çapında çalışma politikası zaten bu şekilde olan Google, Facebook, Cisco, Microsoft gibi firmalar evden çalışmanın zorunlu hale geldiği bu süreçte adaptasyonu en hızlı sağlayan kurumlar olmuştur. Bu çalışma modelleri tabiki belirli meslek grubu için daha uygun durumda, örneğin beyaz yakalı BT çalışanları ve yatay hizmet sektörlerinde uygunken; sağlık, inşaat, üretim veya perakende sektöründe çoğu çalışan içinde uygun olmadığı görülüyor.

Evden çalışma modelinin uygulanması için şirketler olmazsa olmaz bazı politikaları önceden belirleyerek hazırlıklarını yapmaları gerekmektedir:

  • Uygunluk (hangi pozisyonlar için uygun olduğu)

  • Kullanılabilirlik (izlenecek politikaların belirlenmesi)

  • Duyarlılık (iletişim modlarının belirlenmesi)

  • Verimlilik Ölçümleri (ölçüm parametrelerin belirlenmesi)

  • Ekipman (altyapı ve araçlar gereksinimleri)

  • Teknik Destek (sağlanan ekipman ve teknoloji desteği)

  • Fiziksel Çevre (İSG vs politikalarına uygunluğu)

  • Güvenlik (bilgi güvenliği politikalarına uyum)

  • Gizlilik (Güvenlik ve Gizlilik politikalarına uyum)

       

 

 

           GlobalWorkplaceAnalytics.com verilerine göre, evden çalışma oranı 2005 yılından bu güne % 173 oranla hızlı büyüdüğünü göstermektedir. ABD'de uzaktan-evden çalışma, son on yılda % 115 artış göstermiş. Bu istatistik verileri uzak ofis çalışmanın her yıl popülaritesinin artarak büyümeye devam edeceğini kanıtlamaktadır.

 

       Evden çalışma ile ilgili karşılaştırılma yapılacak bir çok parametre akla geliyor; ancak bugün sizler için kendime göre özet bir SWOT analizi yapmaya çalışacağım; çalışan ve iş veren açısından etkilerinden söz edeceğim.

 

          Güçlü Yönler ve Fırsatlar açısından bakıldığında çalışanlar için oldukça fazla fayda göze çarpmakta; COVID-19 gibi salgın hastalığın olduğu günümüzde kişisel izolasyonumuza yardımcı oluyor, bu süreçte moral ve motivasyonumuzu da arttırıyor. Ofislerimize gitmek için girmek zorunda olduğumuz trafik ve ulaşım sorunlarını yaşamıyoruz. Maddi olarak evde kaldığımız süre içerisinde bütçemiz içinde artılarını deneyimliyoruz. Tüm bunların ışığında da Verimlilik ve Üretkenliğimizi işimize yansıtıyoruz.

           Bununla birlikte evde olduğumuz süre içerisinde ailemiz ile daha fazla zaman geçirme fırsatı elde ederken, çalışma zamanlarımızı daha da esnekleştirerek kişiselleştirdiğimiz özel çalışma ortamlarımızda daha az stresli bir şekilde görev ve sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Tüm bu avantajlar çalışan bağlılığının yükselmesinde ciddi bir rol oynarken, işverenlere de çalışanların evden çalıştığı süre zarfında ulaşım, yemek vs gibi maliyetlerde tasarruf fırsatları doğuyor.

 

           Zayıf Yönler ve Tehditler olarak ise evden çalışma; bazı çalışanlarda görülen öz-disiplin düşüklüğü nedeniyle performans düşüklüğüne neden olabiliyor. Ev ve aile ortamına göre çevresel şartlar nedeniyle dikkat dağınıklığı olabiliyor. Ayrıca evde geçirilen zaman iş ve özel hayat dengesini de etkileyebilmekte örneğin çalışma ortamımız ve yaşam alanımız aynı olduğu için iç içe geçmiş bir durum olabiliyor ve bu gibi durumlarda fazlasıyla mesai sonrası saatlerimizi çalışarak geçirebiliyoruz.

          Diğer yandan, ofisten uzak olmanın neden olduğu bazı tehditlerde var; evden çalışma, çalışanları birbirlerinden en az etkileşim ile birbirinden ayırıyor. Yüz yüze etkileşimlerin yerini çevrimiçi toplantılar ve işbirlikçi çevrimiçi çalışma alanları alıyor bu gibi sınırlı insan etkileşimleri uzak çalışanlara kendilerini yalıtılmış ve yalnızlık hissi oluşabiliyor. İletişim kazaları ve işbirliği aksaklıkları da oluşabiliyor, bunlarda çevrimiçi toplantı uygulamaları, anlık mesajlaşma ve video konferans gibi iletişim ve işbirliği araçları ile en aza indirilebilir. Güvenlik ve internet erişim altyapıları da uzaktan-evden çalışma ortamları için en büyük tehditleri yaratmaktadır; bu nedenle de her iki tehdit içinde hem çalışan hem de işveren tarafı üzerine düşen sorumluluğu azami özeni göstermelidir.

 

              Sonuç olarak, uzaktan çalışma modelleri son on yılda hızla yükselen bir trend olmuştur. Bulut teknolojileri ve dijitalleşme dönüşümleriyle daha çevik şirketler oluşmaya başladığını yaşayarak görüyoruz. Ülkemiz de benimsenmesi gecikse de COVID-19 salgını nedeniyle tamamen evden çalışma modeline dönen çalışan ve işverenler fazlasıyla tecrübe etmiş olacaklar; tüm bunların sonucunda 2020 ve sonrasında uzak ofis oranları katlanarak artacaktır diye düşünmekteyim. Ev mi ? Ofis mi ? sorusuna hangisinin iyi olup olmadığını genel anlamda söylemek doğru olmayabilir. Evden çalışmada optimal bir iş-yaşam dengesi oluşturarak avantajları kullanıp dezavantajları ise optimal seviyede ortadan kaldırabilirsek her iki taraf için de kazan-kazan yöntemine dönüştürmüş oluruz.

 

 

 

Sağlıklı günler dilerim.

Salih

 

Kaynaklar:

https://www.thebalancesmb.com/the-pros-and-cons-of-working-from-home-2951766

https://www.jalios.com/jcms/prod_35554/en/home-office-the-advantages-and-disadvantages

https://www.clicktime.com/blog/top-10-advantages-disadvantages-working-from-home/

https://remoters.net/remote-work-trends-future-insights/

https://www.talentlms.com/blog/remote-work-statistics-survey/

https://www.techrepublic.com/article/the-10-rules-found-in-every-good-remote-work-policy/

  • s-facebook
  • Twitter Metallic
  • s-linkedin
bottom of page