top of page

COVID-19 Karantina Günlerinde Evden Çalışma ve İletişim

         Küresel olarak içinde bulunduğumuz atmosferde bizlere evlerimizde izole olmak durumunda bırakan COVID-19 salgını, tümleşik-bütünleşik iletişim ve işbirliği çözümlerine ihtiyacın en üst seviyeye çıkarttığını gözlemliyoruz. Evden yada mobil çalışma şeklini günlük hayatımızda iş akışını daha esnek hale getirmesi için isteğe bağlı olarak gerçekleştirdiğimiz durumdan bir anda zorunlu bir hale dönüştürdük.

         Evde kalınan ve izole olunan bu dönemde; işlerimize ve işbirliğimize aksaklık yaşatmamak için kullandığımız ve kullanabileceğimiz bir çok iletişim ve işbirliği çözümleri mevcut. Ekip çalışması ve toplantıların biz beyaz yakalar için vazgeçilmez olması da bu teknolojik gelişmeleri sonuna kadar deneyimlemek için kötü bir zaman olsa da iyi bir fırsat oldu. Teknoloji firmaları bir çoğunu Avrupa ve Amerika'da gerçekleştirdiği Cisco Live, Enterprise Connect, UC EXPO, NICE inContact, Google Cloud Next vb gibi teknoloji etkinlileri ve seminerleri iptal etti yada ileri tarihlere ertelenmek zorunda kaldı hemen akabinde de yine bulut hizmetleriyle web tabanlı webinar'lar düzenlenmeye başladı.

           Dünya çapında hızlı bir şekilde nüfuz eden pandemik salgının yayılmasını engellemek ve durdurabilmek için hükümetler ve sağlık çalışanları ellerinden geleni yapıyorken, teknoloji devi üretici firmalar da bu dönemde taşın altına ellerini koyarak teknolojik çözümler ve hizmetleriyle bireysel ve toplumsal anlamda izolasyon için yardımcı olabilecek hizmetlerini ücretsiz kullanıma açtılar. Geçtiğimiz günlerde Dünya Zirvesi olan G20 'de bulut teknolojiler üzerinden çalışan işbirliği çözümü ile gerçekleştirildiğini gördük. 

           

           Zor günlerden geçtiğimiz bu dönemde her ölçekte kurum için evden çalışma altyapısı olarak internet ve güvenlik gereksinimlerinin sağlanması sonrasında en faydalı çözümlerden biri de bulut, bütünleşik ve işbirliği çözümleri olarak nitelendirilen ve hizmet olarak satın alınabilen online toplantı ve iletişim çözümleridir.

          

            Cloud Meeting çözümleri nedir diye kısaca tanımlayıp , pazarda kimlerin olduğundan kısaca söz ederek içinde bulunduğumuz uzak ofis günlerinde işlerimizi nasıl kolaylaştırabileceğinden de bahsetmek isterim. Tümleşik İletişim ve İşbirliği Çözümleri; sesli, görüntülü ve web üzerinden konferans gibi yakınsama özelliklerinin yanında anlık mesajlaşma, doküman-ekran-içerik paylaşımı ve ekip oluşturarak sanal beyaz tahtalar üzerinde de çalışma ortamı sağlayan yapay zeka teknolojilerinin de dahil edilebildiği gerçek zamanlı entegre çözümlerdir. Kurumsal Pazarda birçok firma ve seçenek olsa da Cisco Webex, Microsoft Teams ve Zoom lider konumdadır.

           Cisco, COVID-19 gündeminde WEBEX ve diğer ürünlerini, sınırsız kullanıcı için 1 Temmuz tarihine kadar ücretsiz olarak kullanıma açtığını duyurdu. Halihazırda kullanan kullanıcıları içinde ihtiyaç duyulan sayıda lisans artırımı sağlayacağını da belirtti. Cisco CEO'su Corona virüsünün ilk 11 gününde 5.5 Milyar dakikalık çağrı süresi gerçekleştiğini ve saniye' deki network trafiğinin 22 kat artığını açıkladı. Dünya çapında 1 günde bire bir görüşmeler hariç 3.2 Milyon online toplantı yapıldığını belirtirken salgın öncesi oranlara göre çözümlerinin benimsenmesinde yüzde 700'lük bir artış görmeye devam ettiklerini açıkladı. 

           

            Zoom' da benzer şekilde 100 katılımcıya kadar 40 dakikalık online toplantı ve diğer bazı özelliklerini ücretsiz kullanıma açtı. Zoom'dan yapılan açıklama da ise 2019 yılının tamamında 1.99 milyon aktif kullanıcı eklenmişken 2020'de sadece Şubat ayının sonuna kadar aylık 2.22 milyon yeni aktif kullanıcı eklendiği açıklandı. Yılın ilk çeyreğinde %21'lik bir büyüme gerçekleştiği açıklandı.

           Microsoft 'da TEAMS ile 181 farklı ülkede 53 dilde Ücretsiz kullanıma açtığını duyurdu. Yapılan açıklamada 44 Milyon aktif kullanıcı ile 1 hafta içinde 900 Milyon dakika toplantı yada çağrı süresi gerçekleştiği ve salgın sürecinde 1 haftada 12 milyon yeni kullanıcı artışı olduğu belirtildi.

           Her üç firmanın ürünü de birçok mobil cihaz ve PC tarafından desteklenmekte, hesap açarak yada iletilen bir Meeting ID ile katılımı desteklemektedir. Bulut toplantı çözümleri, son kullanıcı olarak bizlere zengin hizmet özellikleriyle iletişimimizin yanında işbirliğimizi kolaylaştırıyor, verimliliğimizi arttırıyor ve herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda , herhangi bir cihazdan birebir yada gurup olarak bağlantıda kalmamızı sağlıyor.

Sağlıklı ve İşbirlikli günler dilerim. 

Salih.

28.03.2020

 

Çözümleri Ücretsiz denemek ve detaylı bilgi için:

https://www.webex.com/

https://zoom.us/

https://products.office.com/tr-tr/microsoft-teams/group-chat-software

Kaynaklar:

https://www.uctoday.com/collaboration/video-conferencing/covid-19-ultimate-guide-to-free-video-conferencing-collaboration/

https://www.uctoday.com/unified-communications/coronavirus-is-causing-tech-event-cancellations/

https://www.uctoday.com/collaboration/team-collaboration/microsoft-teams-hits-44-million-daily-active-users/

İşbirliği çözümleri (Collaboration)

            Collaboration teknolojileri, kurumsal firmalar ve çalışanlar için beklentilerinden fazlasını sağlamaktadır. Herhangi bir yerden ya da herhangi bir cihaz üzerinden yeni teknolojileri kullanmak, işbirliğini ve ikili ilişkilerini geliştirerek güçlendirir. İşbirliği çözümleriyle ulaşım maliyetlerinde gözle görülür iyileştirmeler sağlarken zaman yönetiminde de profesyonel çalışanlar için kolaylık sağlamaktadır. Collaboration servis ve çözüm mimarisi olarak kullanım türleri ve alanları farklılık göstermektedir.

            İşgücü daha hareketli ve dağınık hale geldikçe, profesyonel liderler video’ nun faydalarını, işbirliğindeki önemini ve yerini daha iyi tanıyor. Bugün çalışanların masaüstü ve mobil cihazlarının tamamında en az bir kamera mevcut, bu da videonun önemini göstermektedir. İşbirliği çözümlerini kullanarak çalışanlar; iletişimlerini, ikili-iş ilişkilerini ve verimliliğini geliştirerek aradaki mesafeleri önemsiz hale getirerek görüşmelerini yüz yüze kalitesinde sunmaktadır. Bunların ışığında çalışanlara sağladığı yararlar ise; iletişim gecikmelerini azaltarak karar süreçlerini hızlandırır, farklı zaman dilimlerindeki fonksiyonel geçişleri ve çeşitli ekipler arasındaki güveni ve anlayışı güçlendirir, çalışanların seyahat, konaklama ve ulaşım gibi masraflarını azaltır, müşteriler ve iş ortakları ile bilgi paylaşımı ve bilgilendirmeye teşvik ederek.

            Video İşbirliği teknolojileri hemen hemen her yerde mevcut olan ses ve data ağ alt yapıları ile entegre olmaktadır. Bu noktada çok çeşitli vendor'lar var olsa da pazar lideri olarak, yüksek kaliteli video işbirliği çözümleri portföylerinden en genişine yalnızca birkaçı sahip. Çalışanların her türlü ihtiyaçlarını karşılamak ve  masa başında ya da hareketli halde kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır.

            Collaboration ürünleri video desteği ile masaüstü, mobil cihazlar üzerinden daha kolay, daha şeffaf etkileşimler ve daha yoğun deneyimler sunmaktadır. Geniş bir yelpazede donanım ve yazılım ürünleriyle her isteği karşılayacak üstün, orta ve küçük ölçekli çözümler bulunmaktadır, bulut mimariler ile herhangi bir standart tabanlı video teknoloji ortamları entegre edilerek bir arada videonun tüm özellikleri kullanılabilmektedir.

İş adamlarının collaboration çözümlerine olan merakı ve kullanımı ile dünya çapında 2011 yılından günümüze ciddi bir artış gözlenmektedir. Collaboration çözümlerinin en önemli parçası olan video ile kurumsal firmaların teknoloji gereksinimlerinde üst sıralarda yer almaktadır.

            2013 yıl sonu itibariyle de vendorların fiziksel donanım tabanlı yapıdan yazılım ve bulut tabanlı yapıya geçmeye zorlayarak sistemlerini bu yönde tasarlayıp geliştiriyorlar. İlk etapta yazılım ve bulut çözümlerini küçük ve orta ölçekli işletmeler tercih etse de yakın gelecekte büyük ölçekli firmalarında kullanacağı ana yapı haline gelecek.

IDC (International Data Corporation) pazarda yaptıkları araştırma verilerine göre 2014 yılının ikinci çeyreğinde çoklu-kodek ve küresel video konferans sistemlerinin kullanım oranı %32 azalmış, video altyapılarında kullanılan donanım tabanlı (MCU-çok noktalı kontrol ünitesi) ekipmanlarının kullanımı da %20 azalırken oda tipi video sistemlerinin kullanımı %5 azalmıştır. Diğer yandan masaüstü tipi video konferans uç noktalarının kullanımı %8 artış göstermiştir.

           Pazardaki lider video ve işbirliği çözümleri sunan vendor firmanın gelecek 5 yada 10 yıl için öngörüsü kurumsal pazardaki video kullanımının yüksek oranda artması ve işletmelerin seyahat maliyetlerindeki tasarrufun %87 oranına yükselteceğidir. Bulut ve yazılım tabanlı uç noktaların kullanımı ile yüksek kaliteli video teknolojileri yakın gelecekteki trendler arasındadır.

  • s-facebook
  • Twitter Metallic
  • s-linkedin
bottom of page