top of page

Benchmarking for Online Meeting Solutions

(Çevrimiçi Toplantı Çözümleri için Kıyaslama)

            Covid-19 Pandemi süreci devam ederken, yeni dünya normali için iş modelleri yeniden şekillenmeye başladı. Her sektörde etkisi farklı olan salgın sürecinin mavi-beyaz yaka kavramları bir birine karışırken uzun süredir evden çalışan iş insanları için pijama yaka terimi de kullanılmaya başlandı.

Tüm dünyayı zorlu bir sınava tabi eden salgın, dijitalleşme sürecine de son gazı vererek IoT teknolojilerinin anlatıldığı Endüstri 4.0' ın sağlamış olduğu büyük veri, yapay zeka, robot ve paylaşım ekonomisi gibi yeniliklerini hem farklı endüstrilere hem de sosyal hayatımıza dahil ederek hayatımızı daha kolaylaştırma ve zorlukları çözebilen bir toplum oluşturma devrimini de hızlıca başlatıyor; Toplum 5.0, tam da içinde bulunduğumuz karantina döneminde yaşayarak edindiğimiz tecrübelerle daha da hızlı şekilleneceğini düşünüyorum.

Bu yazıyı yazmaya başladığımda telefonumun ekran görüntüsünü aldım; yeni iş akış modelimizde; işbirliği uygulamaları ve güvenlik çözümlerinin ne kadar da hayatımızın bir parçası olduğunu gösteriyor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   Karantina döneminde geçen 3 aylık süreçte değişen iş modellerimizin vazgeçilmez parçası olan çevrimiçi toplantı çözümleri için geçtiğimiz hafta kişisel merakımdan dolayı 3 gün süreli bir anket yapmıştım, yaklaşık 3.5K bağlantımdan 133 kişi katılmış ve sonuçları da buradan görebilirsiniz. Son 3 ayda orta doğuda kartlar yeniden karıldı; ama yinede pastanın büyük kısmı belirli üretici firmalar tarafından paylaşılıyor.

                    Gartner'ın 2019 son çeyrekte gerçekleştirdiği iki farklı ve çok yönlü araştırmalarına göre, Online Meeting çözümlerinin üretici firmalara göre güçlü yönlerine dikkat çekerek; dahili işbirliği, harici işbirliği , eğitim ve zenginleştirilmiş medya gibi dört ana kullanım yönlerine ve kritik yeteneklere göre çok detaylı makaleler yayınlamış, yazımda ilgili yayınlardan faydalanırken sizler için önemsediğim kısımları paylaşmak istedim.

Online Meeting çözümlerinde bulut teknolojileri kullanıldığı için veri güvenliği çok önemli ; bu nedenle şirketler ve son kullanıcıların hizmetini aldığı bu çözümlerde üretici firmalardan uçtan-uca şifreleme ve kuvvetli güvenlik algoritmaları bekliyor. Kötü niyetli hareketlerin engellenebildiği; ancak yok edilemediği günümüzde, bu hizmeti sağlayan üretici firmaların sağladığı çözümlerinin sürekli güncel ve güvenli olma zorunluluğu; kolay kullanım, erişim , ölçeklenebilirlik ve esneklik gibi özelliklerinin başında geliyor.

 

                   Dijitalleşen iş ve işyeri uygulamalarını seçerken şirketler tercih ettikleri online meeting uygulamalarında; dahili ve harici işbirliği yeteneği, eğitim faaliyetleri desteği, canlı yayın ve etkinliklerdeki katılımcı kapasitelerinin kolayca ölçeklenebilir olmasına da dikkat etmesi gerekmektedir. Gartner tarafından yapılan araştırmalarda; 2023 yılına kadar, toplantıların % 50'si sanal konsiyerjler ve gelişmiş analizlerle kolaylaştırılacak. Ayrıca 2023 yılana kadar bulut konferans pazarı, yıllık% 7'lik bileşik bir oranda büyüyen genel birleşik iletişim (UC) pazarının en hızlı büyüyen teknoloji segmenti olacak.

 

Aşağıdaki araştırma sonuçları 2019 Eylül değerleridir, Covid-19 sürecinde (2020 ilk 2 çeyreği) bu değerler az da olsa farklılık gösterebilir:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                          Cisco, Microsoft ve Zoom üreticilerinin online meeting çözümlerinin güçlü yanlarına göz atacak olursak; (Diğer üreticiler ile ilgili değerlendirmelere de kaynaklar kısmındaki makalelerden ulaşabilirsiniz)

 

Zoom:

Zoom Meeting and Zoom Video Webinar çözümleri için müşterilerine; SaaS, Hibrid, yönetilen hizmet ve özel dedike seçenekler sunuyor.

Güçlü:

  • Geniş uygulama seçenekleri ile müşterilerinin video işbirliği hizmetini en iyi nasıl tüketeceklerini düşünürken kuruluşlara oldukça esneklik sağlıyor.

  • Zengin toplantı çözümü özellik seti, genişleyen iş ortağı topluluğu, uygulama ve hizmetlerle entegrasyonu, son kullanıcılar ve BT organizasyonları tarafından satıcının hizmetlerine olan talebi artırıyor.

  • Hizmet güvenilirliği, inovasyon ve iyileştirmelerdeki hızı Zoom müşterileri tarafından güçlü yönler olarak gösteriliyor.

Uyarılar:

  • Hem doğrudan hem de dolaylı satış kanalı satış süreçlerini koruduğu için karıştırabilecek gereksiz yere müzakereleri uzatabilecek satış kanalı çatışmalarına yol açabildiği söyleniyor.

  • Zoom’un toplantı çözümlerini satın alma maliyeti genellikle çoğu rakipten daha düşük; ancak alıcıların ek ücret ödemeden paketlenen ürünlerin başlangıçta hizmet yenilemesinde fiyat artışı taşıyabileceğinin farkında olunması söyleniyor.

  • Referans müşterilerinde, tercih ettikleri iş uygulamaları için daha fazla entegrasyon seçeneği ve harici toplantı çözümleriyle daha iyi işbirliği arzusunda olduğu geri bildiriminde bulunuyor.

Microsoft:

On-Prem, Hibrid , özel dedike ve yönetilen hizmetler için Skype foe Business çözümünü sunuyor. Ayrıca, Skype for Business Online ve Microsoft Teams'i de SaaS olarak sunuyor. Diğer üretici firmaların, ortak markalı konferans salonu ve video uç noktaları portföyü ve işbirliği için kendi Surface Hub cihazını'da Microsoft Teams ile destekliyor.

Güçlü:

  • Uygulama seçenekleri, çoğu kuruluş için esnek bir seçim olmasını sağlıyor.

  • Ücretsiz sürümü ile, müşterileri için Microsoft Teams'in işbirliği ve toplantı özelliklerini denemek ve karşılaştırmak isteyen kuruluşlar için yararlı olmaya çalışıyor.

  • Microsoft, kurumsal BT müşterilerinin ve ortak işgücü rollerinin ihtiyaçlarını ele alarak, müşteri değişimini kapsamlı değişiklik yönetimi ve modern çalışma alanlarını, süreçleri destekleyerek müşteri deneyimine odaklandığını gösteriyor.

  • Referans müşterileri, Microsoft’un yenilik ve gelişme hızının yanı sıra hizmetin tutarlılığı olarak Microsoft Teams'in güçlü yanları olarak geri bildirim sağlanıyor.

Uyarılar:

  • Microsoft teknolojileriyle yüksek katılımcılı canlı toplantı yayınları planlamak ve yürütmek için birden fazla ürünün (Microsoft Teams, Microsoft Stream, Yammer), birden çok etkinlik modeli (örn. Prodüksiyon stüdyosu kalitesi veya self servis) ve olası üçüncü taraf video dağıtım optimizasyonu çözümlerinin( örneğin, ECDN, P2P veya çok noktaya yayın) iyi anlaşılmasını gerektiği belirtiliyor.

  • Microsoft Skype for Business ve Microsoft Teams yatay iletişim olanakları sunduğu ve Microsoft Teams, eğitim senaryolarında işbirliği için bazı işlevleri içerdiği; ancak diğer dikey endüstrilerin ortaklarına bağlı olduğu söyleniyor.

  • Referans müşterileri, Microsoft Teams kullanırken diğer üreticilerin toplantı çözümleriyle daha iyi uyum ve işbirliği desteği bekledikleri geri bildiriminde bulunuyor.

Cisco:

Toplantı odası çözümlerinden büyük, özelleştirilmiş ortamlara uzanan bir video uç nokta portföyü ile birlikte çok çeşitli toplantı çözümleri sunar. On-Prem çözümler için, Cisco Meeting Server en önde gelen ürünüdür. Cisco Webex Meetings ve Webex Teams'i , SaaS veya Hibrid ortamlar için olanak sunuyor.

Güçlü:

  • Cisco’nun video altyapısı, uç nokta ve uygulama seçenekleri, yukarıdaki Magic Quadrant'ta yer alan diğer tüm rakiplerden daha eksiksiz entegre çözüm seçenekleri sunuyor.

  • Sunumu, kalite ve güvenliği en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olan hibrit mimarileri içerir.

  • Cisco, sağlık hizmetleri, finansal hizmetler ve kamu sektörü gibi çeşitli endüstriler için belirli kullanım durumlarının yanı sıra düzenleyici ve uyumluluk gereksinimlerini ele alan olgun ve kapsamlı bir dikey endüstri programına sahiptir.

  • Referans müşteriler, Cisco’nun toplantı çözümlerini global olarak sunma becerisinin yanı sıra müşteri görünürlüğünü güçlü olarak ürün yol haritasına da not ediyor.

Uyarılar:

  • Tümleşik iletişim ile ilgili geniş ürün yelpazesi müşterilerinde hangi ürünleri konumlandırmaları daha iyi olacağı yönünde kafa karışıklığına neden olabildiği söyleniyor.

  • Karmaşıklık yaratabilecek lisanslama planları gelişmeye devam ediyor, yeni gelişmelerin bu karmaşıklığın ortadan kaldıracağı düşüncesindeler.

  • Referans müşterileri, Webex Meetings'in tercih ettiği iş uygulamalarıyle daha iyi iş akışları oluşturmak için ek eklentilerden, uygulamalardan veya harici ürünlerden yararlanması gerektiği geri bildirimlerini iletiyorlar.

 

Sonuç olarak Online Meeting hizmetlerinin olmazsa olmaz işlevleri ;

  • Sunum - Tüm katılımcılar yapılan İçerik, Masaüstü, Uygulama , Beyaz Tahta gibi paylaşımları görebilmelidir.

  • Sohbet - Katılımcılar, anlık mesajlaşma (IM) benzeri bir arayüz kullanarak diğer katılımcılarla veya sunum yapan kişi ile gerçek zamanlı metin mesajları alışverişinde bulunabilmelidir.

  • Güvenlik - Uçtan-uca şifrelenmiş veri aktarımı, parola korumalı toplantılar ve toplantı katılımcılarını gösteren ve bu katılımcıların sesini kapatma, engelleme ve bırakma gibi Host denetimleridir.

  • Entegre VoIP Ses - Geleneksel Telefon tabanlı ses ihtiyacını kaldırmak veya azaltmak için, nitelikli çözümler katılımcıların PC'leri yada mobil cihazları dinleme ve konuşmalarını sağlamak için hoparlör ve mikrofon (veya kulaklık) kullanma seçeneği sunmalıdır.

  • Video - PC üzerindeki Client App'lerden, oda sistemlerinden veya mobil cihazlardan sunum yapanların ve katılımcıların canlı çok partili video yayınlarını göstermelidir.

  • Recording- Gerçekleştirilen Video yada Sesli toplantıların, kaydı alınmalı , indirilmeli, düzeltilmeli ve paylaşılmalıdır.

  • Mobilite - Mobil cihazlardan ve tabletlerden ses, video ve içerik paylaşımı desteklenmelidir.

  • Raporlama ve Analiz - Kullanıcı ve oda katılımı, çağrı, cihaz ve özellik kullanımı (içerik paylaşımı, video, kayıt, beyaz tahta vb.) ve hizmet performansı metrikleri (QoS) için ayrıntılı raporlama ve analiz seçenekleri sunmalıdır.

  • Toplantılar - En az 50 bireysel katılımcı için desteklenmelidir.

  • Web Seminerleri - 1.000'den fazla eşzamanlı katılımcıyla büyük toplantıların veya web seminerlerinin canlı akışının yanı sıra büyük ölçekli web seminerlerinin canlı akışı için içerik dağıtım ağlarıyla entegrasyondur.

 

Sosyal mesafe nedeniyle yüksek katılımcılı eğitim, seminer gibi etkinlikler de artık bu tür platformlardan online olarak gerçekleştirilmekte.

Cisco, Microsoft ve Zoom üreticilerinin ürünleri ile ilgili ayrıntılı özellik karşılaştırmaları görmek için linki tıklayınız.

 

Kaynaklar:

  1. Critical Capabilities for Meeting Solutions

  2. Magic Quadrant for Meeting Solutions

  3. Cisco.com

İşbirlikçi ve Sağlıklı günler dilerim.

25.05.2020

Salih Y.

  • s-facebook
  • Twitter Metallic
  • s-linkedin
bottom of page